En reflekterande blogg om investeringar och långsiktigt sparande men även andra aktuella ämnen i samhället.

torsdag 3 juli 2014

Juli 2014 - och fortfarande ingenting köpvärt...

Jag tror mig börja förstå hur Warren Buffett måste ha känt det under slutet av 60-talet när börsen ångade på och lämnade tyngdlagen bakom sig. Det är sannerligen inte helt enkelt att stå på sidan av, ackumulera kassa som inte genererar avkastning på kort sikt, och se hur tåget rusar vidare... låt oss hoppas med räls fortfarande under hjulen.

Marknaden tycks prisa in ett av två scenarier med råge:
1) inflationen är på väg och bolagen kommer öka sina vinster kraftigt pga detta, eller
2) låg inflation/deflation är det nya status quo och med den låga räntor och QE-program som gör att vi, permanent, ska förvänta oss låg avkastning också från aktier

Det som oroar mig är inte bara att P/E-talen trycks upp till nya rekordnivåer på redan höga företagsvinster, utan att inflationen kan komma när och där vi minst anar den (importerad från utvecklingsländer t ex) och att ingen vet vad som händer när QE slutar och pengarna ska betalas tillbaka.

Varningslamporna blinkar när dåliga bolag värderas i princip lika högt som bra bolag och när stora förhoppningsbolag värderas till 30x omsättningen och byter ledande befattningshavare och ger dem $64 miljoner i incitament för att stanna i fyra år.

Det är hur som helst frustrerande att låta kassan växa utan att kunna avsätta den.

Vi får se om 5-10 år om det var en riktig strategi.

Tills dess får jag passa på att önska en härlig sommar!0 kommentarer:

Skicka en kommentar