Appropå en helt annan fråga.
När ska flytträtten för tjänstepensioner - även retroaktivt - införas? Vad väntar politikerna på?
Dagens situation är mycket märklig. Miljarder ligger fastlåsta hos förvaltare som tar ut fasta och rörliga ersättningar för undermålig prestation. Och brukarna - löntagarna som är berättigade sin pension - har inget annat val än att se på när förvaltarna år efter år kostnadsbeskattar deras framtida medel.
Hos de flesta företag och organisationer har brukarna (löntagarna) inte själva fått välja pensionslösningar – det har deras arbetsgivare gjort tillsammans med pensionsförvaltarna. Antingen själva eller genom en arbetsgivarorganisation som centralt "upphandlat" förvaltare.
Arbetsgivarna har inget incitament att driva frågan om fri flytträtt. De tjänar inte mer pengar på det och i deras värld existerar knappt problemet.
Pensionsförvaltarna (fondbolag, försäkringsbolag, livbolag osv) däremot har inga som helst incitament att tillåta eller uppmuntra fri flytträtt. De är dessutom stora, finansiellt starka och kan låta lobbyorganisationer försvara denna fråga åt dem.
Varför vill de inte införa fri flytträtt? Jo, därför att de livnär sig på att varje år "brandskatta" det insatta kapitalet med X% - vilket de dessutom har monopol på att göra då brukarna inte har flytträtt. Detta motiveras på alla möjliga – men orimliga – sätt. "De har kostnader". "De har åtaganden". Och så vidare.
I realiteten medför tjänstepensioner som är premiebestämda inga risker för förvaltarna - inte ens de tjänstepensioner som är retroaktiva. Förvaltarna placerar medlen och avkastningen blir vad den blir i samband med pensionsutbetalning. Som ersättning för denna "prestation" tar de ut sina avgifter. Är brukaren inte nöjd med avgiften eller prestationen – who cares?
Det finns idag bra lösningar och uppstickare så som de nätbaserade pensionsbolagen Avanza och Nordnet.
Med tanke på hur viktiga tjänstepensionerna är för den framtida pensionen är dagens inlåsning en tämligen dold skandal och ingenting annat. Systemet låser inne bad performance och motverkar konkurrens och effektivitet.
Politiker hävdar ofta att detta är en "avtalsfråga" och som sådan är en fråga "parterna själva måste lösa". Men parterna är formellt arbetsgivarna och förvaltarna - inte löntagarna vars pensioner det här handlar om. "Parterna" kan inte lösa denna avtalsfrågan själva eftersom arbetsgivarna inte har incitament att driva frågan medan förvaltarna har alla incitament att försvara frågan.
Och de framtida pensionärerna då? De har ingen talan alls.
I am not making this up!
1 kommentarer:
Det är väl så att när det gäller kollektivavtaladpension så finns det flytträtt i stort sett i alla avtal.
Skicka en kommentar