Jag upptäckte en annan intressant svensk blogg idag som bl.a. har skrivit om hur Kina börjar exportera inflation och hur fel det kan bli när riksbanken agerar efter förlegade (inflations)mål. Förutom att jag i stort delar alla dessa insikter kan man göra en del ytterligare reflektioner.
Det finns en risk att riksbanken upprepar, men inverterar, sitt misstag från 2000-talet då man felaktigt sänkte räntan som en reaktion på att SCB:s inflationsmätning visade på lägre inflation, när i själva verket den lägre inflationen var importerad från lågkostnadsländer och lägre boendekostnader (i sin tur beroende på de sänkta räntorna). Nu när inflationen på motsvarande sätt kommer importeras från höjda globala råvarupriser, höjda löner i låglöneländerna och högre transportkostnader skulle riksbanken med samma logik tvingas höja räntorna (trots att dessa inte har någon som helst påverkan på de nämnda faktorerna) vilket i sin tur dessutom leder till höjda bostadspriser vilket i sin tur leder riksbanken till att behöva höja sin ränta ännu mer. Det är inte lätt att vara makroekonom.
Den andra intressanta reflektionen är att det kanske inte är de höjda räntorna, eller bolånetaket, eller kommande amorteringskrav eller liknande åtgärder som punkterar bostadsbubblan. Det kanske kommer indirekt ifall inflationen faktiskt tar fart och löpande kostnader som vi idag tar för givet - mat, kläder, förbrukningsartiklar osv - skenar till följd av de höjda råvarupriserna, högre lönekostnader i Kina och stigande valutakurser i Kina och andra låglöneländer. Även om bostadspriserna i de svenska storstäderna, som faktiskt har stark befolkningstillväxt, under överskådlig tid framöver kommer sättas av vad invånarna har råd att betala - så kanske det är just där det kommer fallera. Vi kommer inte ha råd att betala lika mycket som idag när allt annat nödvändigt tar ut sin rätt.
Den tredje reflektionen på samma tema är att, med undantag för ren spekulation i att det även kommer sättningar i aktiepriser till följd av allmän oro och turbulens - vilket jag själv tycker är svårt att förutse - så är investeringar i svenska aktier med gynnsamma exportförutsättningar till de stora tillväxtländerna (Kina, Indien osv) förmodligen bland de mest trygga inflationsjusterade investeringarna man kan göra.
2 kommentarer:
Att äga sin egen bostad har ju alltid varit bra mot inflationen. Sant att har man inte råd att bo kvar är det illa men annars äter inflationen upp lånet och bostade behåller sitt värde.
Bra frågeställning!
Problemet med det scenarie jag försökte beskriva är att inflationen är importerad och inte, åtminstone inte i en övergångsfas, är någon som man kan kompensera med ökade löner. Och det är ökade löner som krävs för att genom löneinflation driva upp bostadspriserna eftersom bostadspriserna ligger så långt över vad underliggande avkastning (uthyrning/pris) medger.
Skicka en kommentar